Puslapiai

2010 m. birželio 5 d., šeštadienis

Ryžių pudingas


Vienas mano mėgstamiausių desertų yra ryžių pudingas. Bet ne šiaip koks nors ryžių pudingas, o turkiškas ryžių pudingas, kurį turkai vadina sütlač. Atrodytų, koks skirtumas, ar ryžių pudingas turkiškas, ar latviškas, ar dar koks nors. O vat yra. Tiesa latviško neragavau, užtat ragavau vokišką. Vokiškas ryžių pudingas man panašus į saldžią, tirštą, piene virtą ryžių košę. O turkiškas panašus į pienišką pudingą su ryžiais, bet jokiu būdu ne į ryžių košę.
Iki šiol pirkdavau Dr. Oetker pusfabrikatį, kurio miltelius subėrus į pieną ir užvirinus gaudavosi turkiškasis ryžių pudingo variantas. Bet nusprendžiau pamėginti pasigaminti šitą saldumyną pati. Juolab, kad tokio klasikinio pudingo receptų pilnas internetas.

Ryžių pudingui (turkiškam sütlač) reikia:

3 šaukštų ryžių
pusės litro pieno
100 g cukraus, vanilinio cukraus
2 šaukštų krakmolo
pusė stiklinės vandens
2 trynių
cinamono (nebūtinai)

  • Pirma išploviau ryžius ir užviriau 2,5 stiklinės vandens. Viriau kol ryžiai suminkštėjo. Tikslaus laiko negaliu pasakyti, bet spėjau išlyginti dvejus marškinius ir vienerias kelnes. Spėju, kad 15 min.
  • Piene ištirpinau cukrų ir įmaišiau trynius. Pridėjau nukoštus ryžius. Viską užvirinau.
  • Kol pienas užvirė, ištirpinau vandenyje krakmolą ir maišydama supyliau į verdantį pieną. Skystis tuoj pat pradėjo tirštėti. Pavirinau dar apie penkias minutes, išpilsčiau į indus, apibarsčiau cinamonu. Kiek pravėsusį ryžių pudingą padėjau į šaldytuvą.
Pudingas gavosi labai skanus, bet nuo tikrojo turkiško ryžių pudingo vistik skiriasi. Visų pirma skiriasi spalva - pudingas gavosi ne baltas, o geltonas. Greičiausiai dėl trynių. Aš pastebėjau, kad daugelyje pudingų ir ledų receptų nurodoma, kad reikia įmaišyti trynių. Man labai įdomu, kodėl čia reikalingi tryniai? Būčiau labai dėkinga, jei man kas nors paaiškintų. Be to, manau, kad kitą sykį reikės pabandyti dėti mažiau krakmolo, nes pudingo konsistencija man dar buvo per daug košiška. Žodžiu, dar ieškosiu tobulo sütlač. Bet šitas pudingas taip pat skanus, tiesiog ne tas, kurio ieškojau.

Papildau šį įrašą, nes atradau tobulą sütlač. Dėjau mažiau ryžių, trynių, o svarbiausia krakmolo.

Taigi proporcijos:
3 šaukštai ryžių
litras pieno
150 g cukraus, vanilinio cukraus
1 trynys
3 šaukštai krakmolo (be kaupo)

Kam labiau patinka tirštesnis pudingas, tai pirmas variantas tiks labiau. Kam patinka pudingas artimas želė - antras variantas geresnis.

2 komentarai:

  1. Tryniai suteikia kremiska pavidala, buna svelnus. Jei ju nedesi, tai bus pavandeniave ryziu gabaliukai. Turkiskas ryziu pudingas dar kartais verdamas tik naudojant ryzius, piena ir cukru. Verda ilgai, kol ryziuose esantis krakmolas sutirstina piena, tada pabaigoje cinamona uzbarsto. Kaikurios motereles gamina is ryziu miiltu. Man asmeniskai va tas variantas su kiausiniu skaniausias, nes primena creme briule... :) Skonio reikalas!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aciu uz paaiskinima:)
    Jo jo, tas pirmas variantas su kiausiniais labai kreminis ir svelnus.

    AtsakytiPanaikinti