Puslapiai

2010 m. birželio 12 d., šeštadienis

Pipirai įdaryti ryžiais



Staiga oras įkaito ir nebesinori sunkių mėsiškų valgių. Galvojau, ką čia įdomesnio pagaminti. Niekada nebuvau dariusi pipirų su įdaru, todėl nusprendžiau pamėginti. Gaminau ne įprastus su mėsos įdaru, o su ryžių įdaru. Tokius pipirus esu valgiusi Turkijoje, taigi dar vienas turkiškas receptas.

Reikia:

7 mažų pipirų (ne spalvotų paprikų, o mažų žalių pūstų pipirų, kurie tinkami tik kimšimui ir paprastai nenaudojami salotoms. Jeigu darot su paprikom, tai manau, kad užtektų 3 paprikų, nes jos dvigubai didesnės)
1 stiklinės ryžių
1 svogūno
ryšelio petražolių
2 pomidorų
1 a.š. skaldytų pistacijų (nebūtina)
po 1 a.š.džiovintų mėtų, cinamono (man tai yra svarbiausias šio patiekalo akcentas), cukraus
pipirų
pusės citrinos sulčių
druskos
aliejaus kepimui
alyvuogių aliejaus

Dideliame vandens kiekyje užviriau ryžius ir virinau 10 min. Tada nukošiau.
Kol ryžiai virė, supjausčiau ir pakepiau svogūną, pridėjau pjaustytas petražoles, pistacijas ir dar pakepinau, kol petražolės sukrito
Ryžius sumaišiau su keptais svogūnais ir petražolėmis, pridėjau prieskonius, cukrų, druską. Išspaudžiau pusę citrinos ir dar kartą viską išmaišiau.
Pipirus nuploviau, nupjoviau jų viršūnes, išėmiau sėklas.
Ryžių įdarą sudėjau į pipirus. Labai smarkiai spausti nereikia, nes ryžiai dar šiek tiek išsipus, nors jau yra išvirę. Porą kartų perdūriau peiliu kimšto pipiro šonus (kad lengviau pakliūtų skystis, kuriame pipirai virs). Pipirus sudėjau į puodą prieš tai įpylusi alyvuogių aliejaus tiek, kad apsemtų puodo dugną. Ant kiekvieno pipiro viršaus užspaudžiau po griežinėlį pomidoro ir uždengiau nupjautomis pipirų viršūnėlėmis (viršūnėlės - dėl grožio, dėl skonio jos nebūtinos). Pripyliau vandens, kad apsemtų maždaug du trečdalius pipirų. Vandenį pasūdžiau. Viriau, kol pipirai suminkštėjo. Tai užtruko apie valandą.

Man buvo labai skanu valgyti įdarytus pipirus su jogurtu (turbūt būtų skanu ir su grietine). Tai tikrai nėra saldus patiekalas nors jame yra cukraus ir cinamono. Cukraus yra per mažai, kad išryškėtų saldumas. O cinamonas suteikia kiek egzotišką skonį. Beje, kitą dieną paklausiau savo turkiškosios namų pusės, ar jam patiktų pipirai įdaryti mėsa. Jis nustebo, kodėl klausiu, nes juk padariau pipirų su mėsa ir jie buvo labai skanūs. Pasirodo, jis net nesuprato, kad ten jokios mėsos nebuvo. O dar labiau nustebo išgirdęs, kad ten buvo cinamono. Sakė skambinsiąs mamai, kad paklaustų, ar tikrai ryžiais įdarytuose pipiruose būna cinamono:)

1 komentaras: