2010 m. rugsėjo 21 d., antradienis

Baklava

Baklava tai neišpasakytai saldus rytietiškas saldumynas. Beje, gana brangus. Kartą pabandžiau jį padaryti pati ir nesuprantu, kodėl jis tiek brangiai kainuoja. Na brangiausia rūšis su pistacijomis brangi dėl pistacijų kainos. Bet kitokios rūšys, pvz. su graikiniais riešutais, tikrai turėtų būti pigesnės.


Taigi, tešlą baklavai patariu nusipirkti parduotuvėje, nes namie iškočioti permatomą tešlą pavyks tik profesionalams. Nors mano draugė sako, kad jos anyta (iš rytų) kočioja pati ir ji taip pat išmoko. Lietuvoje tešlos baklavai (filo) mačiau Vilniuje, Ozo prekybos centre, Prizmos parduotuvėje. Berods 17Lt už puskilogramį (deja, kartais kainos Lietuvoje gali labai išgąsdinti).
Aš iškepiau baklavą pagal receptą ant tešlos pakuotės ir pagal šią video pamoką. Dar mačiau baklavos receptą pas Neringą.

Reikės (kepimo skarda 25x35cm):

pakelio filo tešlos (500g pakuotės nesunaudoju, manau lieka 150g)
100-150g smulkintų graikiškų riešutų
1,5 šaukšto cinamono (nebūtina, man cinamonas labai patinka)
150g sviesto (galima daugiau, aš stengiuosi panaudoti kiek galima mažiau sviesto)
2,5 stiklinės cukraus
3 stiklinės vandens
pusės citrinos sulčių
2-3 šaukštai rožių vandens (nebūtina, naudoju dėl kvapo)

Visų pirmą pradedu virti sirupą. Užpilu cukrų vandeniu ir palieku virti. Užvirus įvarvinu pusės citrinos sultis ir palieku lėtai virti toliau (mažiausiai pusvalandį). Vanduo turėtų nugaruoti ir sirupas pasidaryti tirštas. Vasarą, kai buvo karšta, jis man net pradėjo karamelizuotis, beje, irgi buvo skanu.
Kol sirupas verda ištirpinu sviestą, kad jis taptų skystas ir patogus tepti teptuku. Dubenėlyje sumaišau smulkintus riešutus su cinamonu. Tada pasitiesiu ant stalo tešlos lapus, užsidedu ant jų savo kepimo skardą ir pagal skardos formą atsipjaunu tokį tešlos stačiakampį, koks tilps į skardą. Naudodama teptuką ištepu skardą sviestu. Įkloju tešlos lapą ir jį sutepu sviestu. Tada kitą tešlos lapą ir vėl sutepu sviestu. Taip tęsiu, kol turiu mažiausiai 7 tešlos sluoksnius. Tada paskleidžiu ant tešlos dalį riešutų. Aš stengiuosi daryti ploną riešutų sluoksnį ir paskleidžiu riešutus taip, kad šiek tiek persišviestų apačioje esanti tešla. Ant riešutų vėl kloju tešlos sluoksnį ir vėl sutepu sviestu. Taip kloju toliau, kol baigiasi tešlos lapai. Galima daryti kelis riešutų sluoksnius, galima tik vieną. Aš dažniausiai darau du. Paskutinį tešlos lapą iš viršaus sutepu sviestu. Tada peiliu supjaustau viską baklavos dydžio kvadratėliais ir pašaunu į orkaitę. Mano dujinėje orkaitėje baklava kepa apie 45 min. Elektrinėje dukterėčios orkaitėje ji iškepė per kokių 15-20 min (180C), vos nesudeginau.
Paprastai mano sirupas jau būna sutirštėjęs, kai pašaunu baklavą į orkaitę, todėl jį nuimu nuo ugnies ir įmaišau rožių vandenį. Baklavai iškepus, išimu ją iš orkaitės ir užpilu ant viršaus sirupo. Pilu lėtai, taikydama į tarpus tarp supjaustytų gabaliukų. Pirma atrodo, kad sirupo yra per daug ir baklavos gabaliukai jame plaukioja. Tada nustoju pilti sirupą ir palieku viską 15 min, kad susigertų. Vėliau supilu likusį sirupą. Valgau baklavą kitą dieną, kai būna atvėsusi ir kai sirupas būna gerai įsigėręs.

1 komentaras:

  1. Na labai gerai, kad įdėjai receptą, nes kaip tik ruošiamės artimiausion dienom eksploatuot tavo paliktą tešlą, tai nereiks ieškot recepto, nes gi vis tiek ko nors neatsiminsim :) Pasirašo Jautruolė :DDD

    AtsakytiPanaikinti